BİLMEM NE ARENASI…

BİLMEM NE ARENASI…

Ülkemizde bir sürü hizmet yapılmakta ve birçok ilde yeni stadyumlar yapıldı. Bu stadyumlar, gerek yapısı, gerek kapasitesi, gerekse teknolojik altyapısı ile dünyaya örnek olabilecek kalitede stadyumlardı.

TORKU ARENA
TORKU ARENA

Aynı şekilde eskiden beri çok iyi düzeyde olan ve yerine yenileri yapılan, basketbol ve voleybol müsabakaları için kullanılan kapalı spor salonlarımız var.

Yalnız, takımların, hükümetin tüm bu hizmetlerine karşı spor adına çok iyi bir gelişme olduğu ayrı bir konu iken, eleştirmemiz gereken diğer konu ise, verilen isimlerin yanına artık moda haline gelmiş ‘ARENA’ kelimesinin kullanılması.

Bu kelimeyi Avrupa’daki pek çok stadlarda da kullanıyorlar. Zaten bizimkiler Avrupa’dan etkilenip, bu ismi kullanmaya başladılar.

VODAFONE ARENA
VODAFONE ARENA

Ama Arena kelimesinin neyi çağrıştırdığını düşünmek lazım.

Özellikle  Eski Yunan ve Roma döneminde Köle savaşçılar olan gladyatörlerin öldüresiye savaştığı, insanların bugünki maç izler gibi insanların birbirlerini öldürmelerini izliyorlardı. Ozamanlarda Arena’da hayatta kalabilmek için karşınızdakini öldürmeniz gerekirdi.

Ki bu gladyatörler, o zamanın şimdiki futbolcuları gibi birer stardı. Ama bir sporcu değillerdi. Onlar köleydi. Ve birbirleriyle dövüştürülüp, yalnızca karşındakini öldürürek hayatta kalmanız gerekirdi.

 

Daha sonraları özellikle İspanya, Portekiz gibi ülkelerde de Arena keilmesini Boğa güreşleri için kullanılan yere deniyordu. Orada da vahşet görüntüleri 3-5 yıl öncesine kadar devam ediyordu. Boğaları kızdırdıp, üstlerine saldırmalarını sağlayan Matadorlar, ellerindeki kılıçlar ile boğalara saplayıp, daha da kızdırmaya çalışıyorlardı. Sonra da boğaları öldüüyorlardı.

 

Son yıllarda bu tarz gösteriler yasaklandı. Ve arenalar başkalaşmaya başladı. Arena kelimelerini futbol stadyumlarına vermeye başladılar. FİFA ve UEFA’’nın pekçok edindiği politikalar var. Şiddete karşı olma, ırkçılık ile mücadele gibi.

Özelliklede maçlarda futbolcu sağlığı öncelikli hale geldi. Sakatlayıcı mücadelelerde karşı oyuncuyu, direk oyundan ihraç ediyorlar. Ya da herhangi bir futbolcunun sağlık problemi çıktığı zaman, komple maçlar bile tatil ediliyor.

Neden bir vahşet, kan ve ölümü çağrıştıran, insanlık tarihinin karanlık dönemlerinden kalma terimleri yeniden kullanıyoruz.

Hadi Batı Kültürü buna müsait. Çünkü daha 70 yıl öncesine kadar Batı’nın kendi arasındaki savaşta nasıl savaş suçları işlediklerini gösterdiler. Bizde böyle bir alt yapı yok. İslam kültüründe köleleri savaştırıp, eğlenme kültürü yok.

Arena kelimesi yerine mesela sadece stadyum kullanılsa kötü mü olur?

Vodafone Arena, GAP Arena, Torku Arena, Türk Telekom Arena ve daha bir sürüsü. Arenalar yerine Stadyum olsa kötü mü olur?

Ki bizde özellikle futbolda bir sürü acı olay yaşadık. Taraftarlar birbilerini öldürmeye kadar giden kavgalarını gördük. Sadece karşı takımın formasını giydi diye linç etmeye kalkanlar var.

Şiddeti futboldan tümüyle çıkarmamız lazım.

siyasetvakti.com

siyasalalan.com

Yorum bırakın